Eetcafé

29 mei 2018
 Categorieën: Restaurants, Blog

Delen  

 

Een eetcafé is een informele en laagdrempelige eetgelegenheid waar je kunt lunchen, borrelen of eten. Een eetcafé ligt een beetje tussen een restaurant en een café in en beschikt over een bar. Een eetcafé wordt ook wel bistro, petit restaurant of taverne genoemd.  

Geschiedenis 

Het bistroconcept komt oorspronkelijk uit Rusland. Het Russische woord bystrò betekent 'snel' en op het bistromenu staan dan ook snelle, eenvoudige gerechten. Toen de Franse soldaten begin 1800 na de oorlogen van Napoleon terugkeerden uit Rusland introduceerden zij de bistro in Frankrijk. Frankrijk stond toen alleen nog bekend om zijn restaurants voor gegoede burgerij. Voor de 'gewone' burgers was de bistro een culinaire uitkomst.  De eerste bistro's in Nederland openden rond 1960. Vrijwel ieder dorp op stad heeft één of meerdere van deze eetgelegenheden. Vaak hebben de bistro's een algemene kaart, maar er zijn er ook met speciale thema's. Doorgaans hebben ze een minder uitgebreide kaart dan restaurants, al is er vaak genoeg keuze uit verschillende lunch, borrel en diner gerechten. Voor het diner zijn ook meerdere gangen mogelijk. Wil je gezellig uit eten in een gemoedelijke eetgelegenheid? Ga dan met je familie of vrienden naar een eetcafé. Nadat de meeste gasten klaar zijn met eten gaat de muziek vaak wat harder en wordt het eetcafé een gezellige kroeg. Ook voor speciale avonden kun je de locatie benaderen. Zij zullen graag gastheer zijn van je feest.  

Het menu  

Bij typische eetcafés heb je voor het voorgerecht vaak de keuze uit brood met kruidenboter, carpaccio of soep. Hoofdgerechten als biefstuk, saté en varkenshaas ontbreken bijna nooit op het menu. Doorgaans is er ook keuze uit een of meerdere maaltijdsalades. Ook aan vegetariërs wordt gedacht. Als dessert is er, naast een hoop lekkere koffies, vaak ook ijs of taart. Culinaire hoogstandjes hoef je niet te verwachten, maar een heerlijke eenvoudige maaltijd zul je er zeker aantreffen. Het personeel gaan informeel met je om en dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Ook voor een kop koffie tijdens het winkelen of de vrijdagmiddagborrel met collega's ben je hier aan het juiste adres. Houd er wel rekening mee dat de tafels gedurende lunchtijd en etenstijd bij voorkeur worden bezet met gasten die naast een drankje ook een hapje willen bestellen.  De koks kunnen rekening houden met je diëtaire wensen, al is verstandig deze al bij bij het reserveren door te geven. Eetcafés als Cafe van Bommel zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege een snelle en betaalbare maaltijd in een informele setting. Reserveren is niet altijd nodig, maar als je zeker wilt zijn van een plaatsje dan kun je vooraf even bellen.